Blog

Uključivanje osoba s invaliditetom u sva odjeljenja JSC SMILTANIS IR KO fabrike papira

Tokom 2008, nakon pozitivnog iskustva u radu s osobama s invaliditetom, Litvanska kompanija „JSC SMILTANIS IR KO“ je odlučila da aplicira za status Socijalnog preduzeća.

Cilj je bio uključiti više osoba s invaliditetom u rad kompanije, pored sektora proizvodnje, i u prodaji, marketingu i odjeljenjima za računovodstvo. Trenutno, 45, više od 50% ukupnog broja zaposlenih su osobe s različitim vrstama invaliditeta, uz ugovore na puno radno vrijeme.

Kompanija omogućava razumne adaptacije za sve zaposlene kojima je to potrebno. Na primjer, personalna asistencija je podrška osoblju sa Down sindromom. Oko 10% zaposlenih su osobe oštećenog sluha, što je u početku bilo izazovno u komunikaciji. Supervizori su učestvovali na
treningu kako bi naučili osnovne znakove i tako mogli komunicirali sa zaposlenima. Tumači za znakovni jezik angažuju se kao podrška tokom sastanaka širom kompanije ili službenih putovanja. Prije zapošljavanja osoba s tjelesnim invaliidtetom, ulazi, kupatila, radni prostor prilagođen je. Članovi osoblja s invaliditetom učestvuju u svim aktivnostima, poslovanjima, prisustvuju treninzima i različitim društvenim događajima, baš kao bilo koji drugi zaposleni. Izazov kada su u pitanju zaposleni s invaliditetom predstavlja to što neki od njih rade malo
sporije, pa kompanija sada planira s dužim vremenom proizvodnje kada preuzima narudžbinu.

Ovdje se zaista mora navesti da nažalost većina privatnih firmi u ovakvim situacijama ne želi da zaposli OSI uz izgovor da OSI ne može adekvatno da radi svoj posao. Fabrika papira je odlučila da vrijednuje kvalitetan rad, koji može da dobije od OSI. Ova obećavajuća praksa pokazuje da zapošljavanje osoba s invaliditetom ne ruši kompanijin uspjeh na bilo koji način, već doprinosi napretku. Osobe s invaliditetom mogu biti predani i odani radnici i mogu biti zaposleni u različitim odjelima i ulogama, uz potrebnu podršku.

Posvećenost generalnog direktora bila je neophodna u stvaranju inkluzivnog i podržavajućeg radnog okruženja za sve. Jedan od pozitivnih ishoda projekta je da postoji vrlo mala fluktuacija među radnom snagom jer se ljudi osjećaju cijenjenima i vole svoj posao u fabrici, koji im takođe omogućava pristojnu platu.

Prevela i pripremila: Katarina Bigović

Izvor: EUvsDISCRIMINATION GUIDE
smrtovnice
osmrtnic livno

Prilozi

zaposliosi.me logo.jpg

Portal nudi informacije koje su od značaja za zapošljavanje osoba sa različitim vrstama invaliditeta. Kao organizacija, koja se primarno bavi osobama oštećenog vida, nismo željeli da portal bude posvećen samo gore pomenutima, već svim osobama sa invaliditetom u Crnoj Gori.

Prijatelji portala