Blog

OSI mogu jednako da doprinesu svim zadacima koje poslodavac zahtjeva od svih zaposlenih

U trećem dijelu intervjua sa Marijom Zorić razgovarali smo o interakciji sa osobama sa invaliditetom i poslodavcima za vrijeme i nakon sprovođenja profesionalne rehabilitacije.

Zaposliosi: Da li sve osobe sa invaliditeteom mogu da prođu kroz proces profesionalne rehabilitacije ili vršite određenu selekciju?
Marija: Sve osobe sa invaliditetom koje na Zavodu za zapošljavanje imaju utvrđen status osobe sa invaliditetom mogu ući u program profesionalne rehabilitacije.

Zaposliosi: Da li u ZOPT-u imate zaposlenih osoba sa invaliditetom i ukoliko imate da li koristite subvencije?
Marija: Imamo dvije zaposlene osobe sa invaliditetom i samim tim koristimo te subvencije. Moram pomenuti da poslodavci kada zaposle osobu sa invaliditetom, pored subvencija imaju pravo na mjere 7,8 i 9 tj pravo na prilagođavanje radnog mjesta osobi koju zaposle.

Zaposliosi: Da li se mjere 7,8 i 9 odnose na ostvarivanje prava na asistenta u radu?
Marija: Da, procedura je ista kao za prilagođavanje radnog mjesta i takođe se prolazi kroz mjere 7,8 i 9. Nakon što OSI preda zahtjev za asistenta u radu Zavodu za zapošljavanje, mi dolazimo na njegovo radno mjesto da provjerimo da li mu je potreban asistent u radu. Takođe, utvrđujemo koju vrstu posla on obavlja, u kojim poslovima mu je potreban asistent i zbog čega. Mi sve te informacije navedemo u izvještaju koji proslijedimo Zavodu za zapošljavanje, nakon čega Zavod donosi odluku.

Zaposliosi: Možete li nam napraviti razliku između opremanja radnog mjesta i prilagođavanja radnog mjesta?
Marija: Treba napraviti razliku između opremanja i prilagođavanja radnog mjesta, jer mi ne možemo doći u radni prostor koji je prazan, pa samim tim mi ne opremamo, već prilagođavamo radno mjesto odnosno zamjenjujemo postojeća sredstva onim sredstvima koja će poboljšati rad osobe sa invaliditetom. Na primjer, ako osoba oštećenog vida koristi lap top koji je star i nema govorni program, mi napišemo to u izvještaju i tražimo novi lap top sa govornim programom.

Zaposliosi: Kakva je povratna informacija korisnika i da li su oni zadovoljni samim procesom profesionalne rehabilitacije?
Marija: Mi se obično trudimo da na kraju svake mjere odradimo evaluaciju. Svi se okupimo i razgovaramo.
Za godinu dana koliko radim, moram istaći da su polaznici zadovoljni samim procesom rehabilitacije, jer obično polaznici ne budu upoznati sa tim šta je rehabilitacija. Obično misle da je to obuka nakon koje se dobija licenca i da će uz pomoć nje lakše doći do zaposlenja. Na početku programa dio polaznika bude pesimističan, razočaran i demotivisan, jer sistem je takav da se teško dolazi do zaposlenja. Mi kroz određene mjere pored tema o zapošljavanju razgovaramo i o svakodnevnim temama kao što su: njihovi hobiji, interesovanja, razmišljanja, takođe komentarišemo aktuelna društvena dešavanja i kroz te razgovore mi vidimo koliko su oni zadovoljni.
Dosta je njih koji su našli posao, neki sami, a neki uz našu pomoć, odnosno uz naše posredovanje. Ima korisnika koji su povučeniji i malo stidljiviji sa kojima idemo kod poslodavca i pokušavamo da im nađemo posao. Korisnici iz ovog procesa uglavnom izađu zadovoljni, motivisani i dobiju na samopouzdanju. Naš posao nije samo da sprovodimo profesionalnu rehabilitaciju, već i da održavamo kontakte sa polaznicima i nakon profesionalne rehabilitacije i da pratimo njihov put do samog zapošljavanja, kao i nakon toga.

Zaposliosi: Koliko su poslodavci zainteresovani da zaposle OSI i da li su upoznati sa subvencijama prilikom zapošljavanja?
Marija: Poslodavci obično nijesu upoznati sa subvencijama ukoliko zaposle OSI, mada ima i onih koji su upoznati i koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom. Oni koji zapošljava OSI su prijatno iznenađeni njihovom odgovornošću i kvalitetnim obavljanjem posla, jer shvataju da OSI mogu jednako da doprinosu svim zadacima koje poslodavac zahtjeva od svih zaposlenih.
Mi znamo šta nam koji kandidat može, na osnovu zanimanja, profesija, mogućnosti, vještina, interesovanja i u skladu sa tim idemo kod poslodavaca kako bi im predstavili i približili sve benefite koje dobijaju prilikom zapošljavanja osobe sa invaliditetom. Oni poslodavci kod kojih smo mi posredovali u većini slučajeva su bili zainteresovani i zaposlili su OSI. Čak su nam se i javljali da zaposle još OSI ukoliko se otvore nova radna mjesta.

Zaposliosi: Koliko sve ovo utiče na samopouzdanje OSI?
Marija: Imali smo ljude koji su u početku bili demotivisani i depresivni, ali nakon dobijanja posla uslijedila je nevjerovatna promjena. Bili su izuzetno srećni, zadovoljni i zahvalni, da prosto nijesu mogli da vjeruju da će sami proces profesionalne rehabilitacije ovako pozitivno uticati na njih. Takođe, i oni koji se nijesu zaposlili bili su zadovoljni što su uopšte prošli ovaj program, što su imali priliku da saznaju za proces rehabilitacije, što su naučili kako da se predstave poslodavcu, kako da pođu na razgovor za posao, jer nikad se ne zna kada će im sve ove metode i tehnike kasnije zatrebati i koristiti.



smrtovnice
prodaja stanova
pik
smrtovnice avaz
blumen
horoskop
kalkulator online
knjige
cvijece
vicevi


Prilozi

zopt logo.jpg

Portal nudi informacije koje su od značaja za zapošljavanje osoba sa različitim vrstama invaliditeta. Kao organizacija, koja se primarno bavi osobama oštećenog vida, nismo željeli da portal bude posvećen samo gore pomenutima, već svim osobama sa invaliditetom u Crnoj Gori.prodaja stanova pik smrtovnice avaz blumen horoskop kalkulator online knjige cvijece vicevi

Prijatelji portala