Blog

Strpljenjem i voljom do zacrtanog cilja

Davorov put je bio dosta trnovit dok nije stekao željeno obrazovanje

Moje djetinjstvo i odrastanje je bilo sasvim obično. Odrastao sam u velikoj porodici koju je sačinjavalo nekoliko generacija. Još kao dijete su me zanimali borilački sportovi pa sam tako odabrao džudo, sport kojim sam se dugi niz godina bavio sa velikim uspjehom. Osnovno obrazovanje sam stekao u Golubovcima, dok sam za srednje obrazovanje izabrao Elektrotehničku školu ,,Vaso Aligrudić".
Nažalost, zbog teške povrede vratnog dijela kičme morao sam da prekinem obrazovanje i da se dvije godine posvetim oporavku u Švajcarskoj. Po povratku sa liječenja sam naišao na razumijevanje profesora i direktora škole i dozvoljeno mi je vanredno polaganje trećeg i četvrtog razreda.
Nakon završetka srednje škole sam bio primoran da napravim pauzu u daljem obrazovanju jer univerziteti nijesu bili prilagođeni za pristup invalidskim kolicima. Međutim, nakon sticanja svih uslova za nesmetani pristup opredijelio sam se za Fakultet za sportski menadžment pri Univerzitetu Donja Gorica, gdje sam završio osnovne i specijalističke studije.

Do svog prvog radnog angažmana došao je zahvaljujući propisanim zakonskim obavezama

Za obavljanje pripravničkog staža u svojoj struci nijesam imao priliku jer sam prije upisa na fakultetu stupio u radni odnos na portalu Radio televizije Crne Gore.
Ideja za apliciranje za posao na javnom servisu je došla sasvim slučajno. Naime, televizija je imala zakonsku obavezu da zaposli osobu sa invaliditetom, pa sam tako uz posredstvo Udruženja paraplegičara Crne Gore predao svoju radnu biografiju. Iskreno, bio sam zatečen pozivom na razgovor, kao i pristupom sadašnjih kolega.

Govoru vjerske I nacionalne mržnje nema mjesta na portalu RTCG, zahvaljujući Davoru Vukoviću

Na javnom servisu pokrivam mjesto moderatora portala. Moj posao se sastoji od toga da budem siguran da će čitaoci poštovati pravila komentarisanja, dati im slobodu govora pri izražavanju sopstvenih stavova i spriječiti govor vjerska i nacionalne mržnje koji može da ugrožava ostale posjetioce portala.

Davor naglašava da mu je radno mjesto prilagođeno skoro u svim segmentima

Što se tiče pristupačnosti radnog mjesta, moram istaći da mi je obezbijeđeno parking mjesto sa oznakom OSI, pristupna rampa, kao i dovoljan prostor u kancelariji da mogu nesmetano da se krećem. Takođe, s obzirom da zbog moje povrede nijesam u mogućnosti da koristim običan miš za kompjuter, televizija mi je obezbijedila specijalno dizajniran miš za kvadriplegiju uz pomoć kojeg nesmetano obavljam svoje poslovne obaveze.

Kolege s posla gleda kao svoju drugu porodicu

Kao i u svakoj novoj sredini imao sam nedoumice oko toga kako će ljudi da prihvate moj invaliditet, ali sam ubrzo dobio odgovor.
Više puta sam isticao, kako na portalima tako i u neformalnom razgovoru, da se u kolektivu osjećam kao u drugoj porodici. Kolege i čelnici portala su uvjek imali razumijevanja za moje potrebe za vrijeme studiranja, kao i prilikom odlaska na određene medicinske tretmane.
Nikada nijesam bio posmatran kao neko sa invaliditetom i imao povlašćen status, već sam bio ravnopravan član kolektiva koji je dobijao pohvale, ali i kritike za svoj rad kao i svaki drugi zaposleni.

Svoje slobodno vrijeme najčešće koristi uz raznorazne hobije koji su mu korisni i po njegovo zdravlje

S obzirom da zbog nemogućnosti obavljanja svakodnevnih poslova imam prilično mnogo slobodnog vremena, trudim se da to što bolje iskoristim. Pa tako, svakodnevno obavljam vježbe fizioterapije. Slobodne dane provodim što više van kuće, pa tako koristim mogućnost pristupa većini podgoričkih lokala.
Od hobija najviše volim društvene igre kao što su šah, domine, igre karata i slično jer prilikom tih pokreta, naravno uz druženje, vježbam i mikro pokrete koji su mi potrebni za finu koordinaciju ruku.
Takođe sam bio zadužen i za izradu web prezentacija za određene sportske organizacije. Drugim riječima, trudim se da hobije, osim što su namjenjeni zabavi, pretvorim u nešto korisno po sebe.

On smatra da je zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori u porastu

Ukoliko se pogleda statistika mislim da je poslednjih godina zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori u porastu. Mišljenja sam da država treba da nastavi sa tim trendom jer osim što dolazi do smanjenja stope nezaposlenosti, podiže svijest o tome da osobe sa invaliditetom mogu i trebaju da budu ravnopravni članovi društva i da jednako doprinose kako u institucijama, tako i u firmama.

Davor ima poruku za mlade osobe sa invaliditetom koje traže posao

Ono što ja mogu iz ličnog iskustva da prenesem jeste da ne odustaju na prvu prepreku. Kao i za sve u životu, potrebno je strpljenja i volje da bi se došlo do zacrtanog cilja.
smrtovnice
prodaja stanova
pik
smrtovnice avaz
blumen
horoskop
kalkulator online
knjige
cvijece
vicevi

Prilozi

12920435_10154801682088228_3198161427041920924_n.jpg

Portal nudi informacije koje su od značaja za zapošljavanje osoba sa različitim vrstama invaliditeta. Kao organizacija, koja se primarno bavi osobama oštećenog vida, nismo željeli da portal bude posvećen samo gore pomenutima, već svim osobama sa invaliditetom u Crnoj Gori.prodaja stanova pik smrtovnice avaz blumen horoskop kalkulator online knjige cvijece vicevi

Prijatelji portala