Blog

Samostalnost je put do ideala da OSI budu jednake sa ostalim ljudima u društvenoj zajednici

Mladi Nišlija Stefan Stevanović (25), kome su kada je imao dvije godine zbog tumora amputirana oba oka, nedavno je ostvario svoj veliki cilj – zaposlio se sa diplomom Pravnog fakulteta koji je završio u roku, sa prosječnom ocjenom 9,76.

Osim što je ostvario odličan rezultat na studijama prava, Stevanović je i aktivni sportista i osvajač brojnih medalja na državnim i evropskim takmičenjima.

Njegova potraga za poslom, na svu sreću, nije predugo trajala od kada je diplomirao.

Počeo je da prati konkurse za posao čim je diplomirao, iako je upisao i Master akademske studije. U međuvremenu završava master studije (ostao mu je još završni ispit), a krajem decembra upisuje i doktorske studije.

S obzirom da se u Srbiji, kao i u cijelom našem okruženju, teško dolazi do posla, Stefan je primljen putem konkursa koji je raspisala Kancelarija za mlade, koja se nalazi pri Gradskoj upravi Grada Niša.

Zaposlen je kao pripravnik na poslovima unaprijeđenja položaja mladih. Radi posao pravnika, odnosno konkretno priprema i sklapa ugovore sa udruženjima za mlade čije projekte finansira Kancelarija, usklađuje zakone i uredbe sa lokalnim pravilnicima i odlukama, radi karijerno savjetovanje, prati realizaciju projekata itd. Kaže da je veoma zadovoljan poslom, za koji smatra da nije puno težak i misli da se dobro snalazi na novom radnom mjestu. Dodaje još i da su ga kolege odlično prihvatile.

Kapiten je Goalball kluba “Nais” (paraolimpijske discipline za osobe oštećenog vida), a na prošlom državnom atletskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom, stigao je do zlatne medalje u trci na 400 metara i bronzane medalje u bacanju koplja

Zbog obaveza na fakultetu i poslu, sada nema vremena da svakodnevno trenira golbal, ali svakako to čini četiri puta nedeljno.

Organizator je prošlogodišnjeg međunarodnog golbal turnira u Nišu, na kojem je učestovalo više ekipa iz regiona. U samoj organizaciji turnira mnogo su mu pomogli drugari, koji su mahom obrazovani ljudi i veoma su upotrebljivi za potrebe organizacije samog turnira, a takođe napominje da nije izostala ni podrška Fakulteta za sport. Učesnici su bili veoma zadovoljni domaćinstvom i organizacijom turnira i izrazili su veliko zadovoljstvo što su bili dio ovog događaja. Poprilično je uporan u svojim ciljevima, i kaže da su mu mnoga vrata otvorena zahvaljujući tome što je dobar student, a budući da je javnost u Nišu dosta dobro upoznata sa golbalom, vjeruje da će budućnost golbala biti mnogo bolja.

Iako je osoba sa potpunim oštećenjem vida od druge godine, Stefan je samostalna osoba i bez ičije pomoći se podjednako snalazi u kući i na ulici. Sam odlazi na posao, treninge, do banke, kod prijatelja, kao i u kupovinu.

Bez pratnje roditelja završio je i gimnaziju “Svetozar Marković” u Nišu, putujući svakodnevno iz rodnog Šarlinca kraj Doljevca do škole.

Izričiti je protivnik toga da roditelji vode djecu u škole i na fakultete. Smatra da će ta djeca uvijek zavisiti od roditelja, a roditelji neće tu biti vječno. Kada je osoba oštećenog vida samostalna, onda postane million koraka bliža idealu da bude jednaka sa ostalim ljudima i da bude prihvaćena u društvu. Kada zavisite od nekoga to je poražavajuće i nikako ne možete da se uklopite u društvo.

On je kazao, da je veoma bitno da se osobama sa invaliditetom pomogne tako što će se ukloniti barijere sa trotoara u gradu, ali takođe dodaje da je mnogima i dalje važnije da raspravljaju o tome da li je ispravnije da se kaže “osoba sa hendikepom”, “osoba sa invaliditetom” ili “osoba sa posebnim potrebama”.

Stefan je poručio svim mladim osobama sa oštećenjem vida, a generalno i osobama sa invaliditetom da svako nađe svoje mjesto u društvu i svako mora da se trudi da sve što može završava sam čak i kada to oduzima mnogo vremena, snage i volje, jer on smatra, da je za osobe sa invaliditetom najbitnije da budu samostalne. Takođe, dodaje za kraj intervjua da svim osobama sa invaliditetom treba podrška okoline, ali sa druge strane ni osobe sa invaliditetom nemaju prava da se prepušte i budu na teretu sebi, i ljudima koji ih vole.
smrtovnice
prodaja stanova
pik
smrtovnice avaz
blumen
horoskop
kalkulator online
knjige
cvijece
vicevi

Prilozi

stefan stevanovic.jpg

Portal nudi informacije koje su od značaja za zapošljavanje osoba sa različitim vrstama invaliditeta. Kao organizacija, koja se primarno bavi osobama oštećenog vida, nismo željeli da portal bude posvećen samo gore pomenutima, već svim osobama sa invaliditetom u Crnoj Gori.prodaja stanova pik smrtovnice avaz blumen horoskop kalkulator online knjige cvijece vicevi

Prijatelji portala