Blog

Rakonjac: Zarade za OSI redovne

Poštovani čitaoci,

U nastavku prenosimo tekst objavljen na sajtu portala Vijesti.me, a koji se odnosi na informaciju iz Zavoda za zapošljavanje o redovnoj isplati subvencija zarade poslodavcima koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom.
Takođe, pozivamo osobe sa invaliditetom da se pridržavaju mjera preduzetih povodom suzbijanja Corona virusa, kao i poslodavce koji iste zapošljavaju.

Isplate subvencija za poslodavce koji zapošljavaju lica sa invaliditetom su redovne, a povremena kašnjenja uzrokovana su većim brojem poslodavaca koji zapošljavaju OSI, kazala je “Vijestima” Gracijela Rakonjac, savjetnica u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom Zavoda za zapošljavanje
(ZZZ).

Kazala je da će i u narednim danima, dok traju mjere protiv širenja virusa korona, voditi računa o redovnoj isplati subvencija za sve poslodavce, posebno nevladine organizacije koje zapošljavaju OSI.
Poslodavci koji zapošljavaju OSI, ostvaruju pravo na subvencije zarada, a visina subvencije zavisi od stepena invaliditeta zaposlenog. Neki od njih redakciji su se obratili navodeći da im ZZZ ne refundira redovno troškove zarada. Pitali su i na koji način će ostvariti onaj dio prihoda preko iznosa koji se refundira, a koji se ostvaruje radom, u uslovima kada je rad u određenim djelatnostima, poput masaža, privremeno obustavljen.
Iz ZZZ su kazali da rade na efikasnoj i blagovremenoj isplati subvencija za zapošljavanje OSI, a da se zastoj događa povremeno.

“Zbog povećanog broja poslodavaca koji ostvaruju pravo na subvenciju, formalno pravnih uslova koji se moraju steći da bi se isplate po ovom osnovu vršile, kao i administrativnih procedura koje za cilj imaju kontrolu i monitoring isplate subvencija. Zastoji su rijetki i uklanjaju se veoma brzo, upravo kroz efikasan rad službenika Zavoda”, kazala je Rakonjac.
Dodala je i da je ZZZCG poslodavcima uputio apel da zaposlenima u danima dok traju mjere protiv širenja virusa korona, stvore uslove za rad od kuće.

U toku trajanja privremenih mjera protiv širenja virusa korona, poslodavci koji zapošljavaju lica sa invaliditetom, ali i zaposleni, Zavodu za zapošljavanje
zahtjeve mogu da upute elektronskom poštom.

“Za potrebe rada u vrijeme trajanja privremenih mjera Ministarstva zdravlja, Zavod je otvorio posebnu adresu elektronske pošte za komunikacije sa strankama.
Zahtjevi sa pratećom dokumentacijom koji se podnose Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, u toku trajanja privremenih mjera, mogu se podnijeti putem maila vanredno.fondzapr@zzzcg.me”, kazala je Rakonjac.
Udruženje mladih sa hendikepom i Savez slijepih uputili su ranije predsjedniku Vlade Dušku Markoviću pismo sa preporukama za moguća rješenja koja se odnose na tretiranje lica sa invaliditetom dok traju mjere protiv širenja virusa korona.

Tekst preuzet sa sajta: www.vijesti.me
smrtovnice
prodaja stanova
pik
smrtovnice avaz
blumen
horoskop
kalkulator online
knjige
cvijece
vicevi

Prilozi

rakonjac.jpg

Portal nudi informacije koje su od značaja za zapošljavanje osoba sa različitim vrstama invaliditeta. Kao organizacija, koja se primarno bavi osobama oštećenog vida, nismo željeli da portal bude posvećen samo gore pomenutima, već svim osobama sa invaliditetom u Crnoj Gori.prodaja stanova pik smrtovnice avaz blumen horoskop kalkulator online knjige cvijece vicevi

Prijatelji portala